sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Darren Shan Manga- AnimeLehden arvostelu

Darren Shan
Eämäni teinivampyyrina

Skotlantilaisen kirjailian Darren Shanin vuosina 2000-2004 kirjoittama nuorten kirjasarja The saga of Darren Shan ei koskaan noussut suosiossa Harry Potterin tai Twilightin tasolle, mutta sillä on silti laaja lukijakunta ympäri maailmaa. Fantasiaa, kauhua ja seikkailua yhdistelevä vampyyri sarja on kerännyt faneja myös suomessa, mutta erityisen suosittu se on aina            ollut japanissa.
   Oranssitukkaisen vampyyri Larten Crepsleyn ja tämän teini-ikäisen vampyyriavustaja Darrenin seikkailuista kertova tarina on värikkään hahmokaartinsa kanssa alun perinkin kuin Shounenmangasta reäisty. Oli siis ainoastaan sopivaa, että kirjailia antoi siunauksensa mangasovitukselle. Se alkoi ilmestyä Shonen Sunday- lehdessä vuonns 2006 esimerkiksi Salapoliisi Conanin rinnalla.
Kohtalon sirkus

Sarja kertoo pojasta nimeltä Darren, joka parhaan ystävänsä Steven kanssa on kiinnostunut 
kaikesta vähän pelottavasta, kuten kauhuelokuvista ja hämähäkeistä. Eräänä kohtalokkaana yönä pojille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus päästä katsomaan lapsilta kielletyn friikkisirkuksen esitystä, joka ei jätä heitä rauhaan esiripun laskeuduttuakaan.
Sirkuksen esiintyjän eivät nimittäin ole tavallisia ihmisiä - tai ihmisiä ollenkaan, kuten punaiseen viittaan pukeutuva vampyyri Larten Crepsley. Kun Darren varastaa vampyyrin temppuilevan tarantellan, alkaa onnettomien sattumien sarja, joka johtaa Steven hengen vaaraan. Ystävänsä hengen pelastaakseen Darrenin on luovuttava omastaan ja liityttävä vampyyrien klaaniin. Samalla hänen on sanottava hyvästi perheelleen ja kotikaupungilleen - sekä Stevelle, joka väärin käsityksen takia pitää Darrenia verivihollisenaan. Ystövistä ja perheestä luopuminen on Darrenille vaikeaa, eikä yhteiselö tylyn Crepsleyn kanssa suju alkuun laisinkaan. Erityisen vaikeaa Darrenille on jättää taakse oma ihmisyytensä ja alkaa suhtautua ihmisiin kuin ruokaan. Vähitellen hän kuitenkin sopeutuu yölliseen elämään, tapaa monen laisiaystäviä ja vihollisia sekä nousee lopulta koko vampyyriklaanin sankariksi.
Alku aina hankala

Mangan piirtäjä valittiin kilpailulla, ja voittaja Takahiro Arai oli tehnyt aiemmin ainoastaan assistentin töitä. Kokemattomuus näkyy mangan alussa sekä piirros jäljessä että tarinan rytmityksessä. Alkuperäisen sarjan 12 osaa on sovitettu 12 mangapokkariksi, mikä on varmasti ollut haasteellinen tehtävä. Mangan ensinmäinen osa tuntuu melko räyteen ahdetulta, mutta toisessa osassa tarina alkaa kulkea jo sujuvammin, kun vähenmän tärkeät osat on maltettu  jättää pois. Vaikka Arain piirrosjälki on alussa paikoin kömpelöä, hän konpensoi silti hyvin dynaamisella kuvakerronnalla ja dramaattisilla, näyttävillä taustoilla. Hahmomallit jakavat varmasti alkuteoksen lukeneiden mielipiteet, mutta ainakin ne ovat omaperäisiä. Darren Shanin ystäville manga onkin hauska nostalgiatrippi,  joka  onistuu ajoittain  tavoittaman        kirjasarjan hengen. 
   Mikäli Darrenin tarina ei ole ennestään tuttu, sen viehätys ei välttämättä ehdi mangan ensinmäisessä osassa kunnolla aueta. Tunnelmaa syö ylinopean rytmityksen lisäksi suomennos, joka töksähtelee paikoin todella pahasti. Vaikka käännöksen apuna on käytetty alkuperäisten kirjojen suomennoksia, ei niistä  tunnu juuri olleen hyötyä. Hahmojen sanavalinnat eivät ole kovin luontevia, ja osa lauserakenteista tntuu jääneen enenmän japanin kuin suomen opin mukaiseksi.
  Japanilaiset ääniefejtit on jätetty kuviin paikoilleen, ja käännötkset on tehty enenmän tai vähenmän niille sopivilla fonteilla niiden viereen tai päälle. Ratjaisu on toimivs,  vaikka lopputulos ei aina olekkaan kaunis. Mangan toisessa osassa käänös on onneksi, jo paljon miellyttävämpää luettavaa, joten toivottavasti kieli on myös myöhemmissä osissa sujuvaa.
-Käännös tehty koko sarjan perusteella
Ilmestyneet mangat: (ei animelehden arvostelua)

 Osa 1 ka 2 ilmestyneet jo joulukuussa!
  Osa 3 ilmestynyt jo helmikuussa!









Osa 4 ilmestyy 11 huhtikuuta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti